Het Openbaar Ministerie heeft woensdag celstraffen van twaalf maanden tot acht jaar gevorderd voor elf beklaagden die vervolgd worden voor de smokkel van 120 illegale Iraniërs richting Groot-Brittannië.
De vakantiehuisjes van Sunparks in Mol deden dienst als tijdelijke opvangplaats voor de clandestiene migranten, in afwachting van hun verdere doorreis. De procureur eiste ook monsterboetes tot 3,480 miljoen euro en de verbeurdverklaring van 720.000 euro, de minimumopbrengst van de smokkel.
De beklaagden maakten volgens het OM deel uit van een criminele organisatie die zich had toegelegd op de smokkel van Iraniërs naar West-Europa. De 120 slachtoffers moesten minstens 6.000 euro betalen, wat de organisatie dus zeker 720.000 euro had opgeleverd.
Ze vlogen via luchthavens in Turkije en Cyprus naar West-Europa. Hun eindbestemming was Groot-Brittannië.
De organisatie leverde voor de reis valse paspoorten of echte paspoorten van mensen die sprekend op hen leken. Ze gebruikte daarvoor de app Similar Meter, waarmee ze de foto's van de slachtoffers vergeleek met de foto's op de identiteitsdocumenten uit haar database om de meest gelijkende match te vinden.
De politie kwam de organisatie op het spoor nadat Konstantinos V. op 22 april 2016 gearresteerd was op de luchthaven van Düsseldorf in het gezelschap van vijf Iraniërs met valse documenten.
De slachtoffers verklaarden dat ze eerst naar Oostenrijk waren gereisd en dat Milad K. en Gholam F. (35) hen vervolgens naar Sunparks in Mol hadden gebracht, waar ze twintig dagen verbleven in afwachting van hun vlucht naar Groot-Brittannië.
Navraag bij Sunparks, waar men zich van geen kwaad bewust was, leverde 40 boekingen op naam van Milad K. op.
Hij werd in augustus 2016 opgepakt in Cyprus, maar zelfs vanuit de gevangenis bleef hij zijn smokkelactiviteiten verder regelen. Hij deed daarvoor een beroep op zijn vriendin, zijn ouders en zijn broer, die mee terechtstaan.
De procureur vorderde voor kopstukken Milad K., diens vader Mohammad K. (53) en Gholan F. acht, zes en zeven jaar cel. Ze worden voor respectievelijk 116, 30 en 70 slachtoffers vervolgd.
Per slachtoffer werd voor hen een boete van 30.000 euro geëist, wat voor Milad K. dus op 3.480.000 euro neerkomt. De verdediging zette echter grote vraagtekens bij de manier waarop het aantal slachtoffers berekend werd.
"Het Openbaar Ministerie zegt dat elke foto die door de app Similar Meter werd gehaald een gesmokkeld persoon is, maar van een groot aantal werden geen vluchtgegevens teruggevonden, dus is het niet zeker of die identiteitsdocumenten ook effectief gebruikt werden.
Ook de berekening op basis van de boekingen bij Sunparks klopt niet. Die vakantiehuizen werden niet iedere dag door andere Iraniërs bewoond en alle huizen waren ook niet altijd volzet", zei advocaat Sam Vlaminck namens Milad K. Hij pleitte schuldig voor 36 slachtoffers en vroeg een celstraf deels met uitstel.
De verdediging benadrukte voorts dat de slachtoffers goed behandeld werden en niet in een gammel bootje waren gezet of in een koelcontainer waren gepropt, zoals in andere zaken over mensensmokkel.
Het proces gaat volgende week nog verder.
(belga)